Az utópia itt van
2021. április 27. írta: Imre Bea

Az utópia itt van

Annyira lehúzzák a modern narratívák a XXI. századot, hogy végül én is kezdtem bedőlni a dolognak. A dolognak, hogy a világ sötét, és sötétségének csakis a világvége vethet véget. Kezdtem hinni abban, hogy akkor itt most semminek semmi értelme. Hogy hiába a napsütés, hiába az összes karamelles csoki meg Nutella, hiába Woody Allen istenien neurotikus humora, hiába az összes mosoly – meg műmosoly –, és végképp hiába az összes emberi gesztus, mert a világ rendíthetetlenül halad a vége felé.

Aztán szerencsére a járványhelyzet kijózanított, és rájöttem, hogy a XXI. századot lehúzó, romboló narratívák hamisak: elvetemültek fantáziájának torz szülöttjei, akik ezek által akarnak némi figyelmet kicsikarni az emberekből.

Valójában azonban nincs semmi baj. Azaz minden a legnagyobb rendben. Szerencsére. Meg – tuti, ami biztos – hála az égnek. A modern – vagy sokkal inkább posztmodern – ember köszöni szépen, de nagyon is tisztában van az igazi értékekkel.

És hogy hogyan világosodtam meg? Hát egyszerűen: nyitott szemmel kezdtem járni. Így észreveszek olyasmiket is, amik felett megvilágosodásom előtt elsiklottam. Például az alábbiakat:

- Az emberek nagyon is szociálisak. Azoknak, akik szerint a modern közösségek és családok atomizálódnak, a csoportok tagjai elmagányosodnak és elidegenednek egymástól, nincs igazuk. Hiszen az emberek igénylik a közösségi életet. Ezért aztán lelkesen, időt és fáradságot nem kímélve vetik bele magukat a minél több fős családi és baráti programok megszervezésébe és megvalósításába. Ma már a nyüzsgő, beszélgetésekkel teli találkozók offline világa sokkal trendibb, mint az online jelenlét, sőt a Netflix óriási kínálatát is simán maga alá gyűri.

- És nem csak a közösségi életről van szó. A posztmodern ember számára az egészség is nagyon fontos, testi és mentális téren egyaránt. Sem a Netflix, sem a tömérdek online tartalom nem tudja ma már felvenni a versenyt a friss levegőn töltött idővel. (Pedig bizonyos lehúzó narratívák ennek ellenkezőjét állítják.) Nem, ma már az emberek nem passzívak és nem puhányok, nem szeretnek a négy fal között punnyadni. Ha tehetik – azaz ha nincs szakadó eső és mínusz tíz fok –, valamelyik népszerű kirándulóhely felé veszik az irányt. (Logikus, hogy az ember a népszerű és népszerűtlen közül az előbbit választja.) Tényleg van abban valami megható és szívmelengető, amikor az ország fele a csodálatos Mátrában gyűlik össze. (Mi ez, ha nem a közösséghez való tartozás és a hazaszeretet kifejeződése?)

- A lehúzó, negatív narratívák azt is előszeretettel pufogtatják, hogy a mai fiatalok nem akarnak gyereket. Ez pedig megint csak hazugság. Lehet, hogy összerezzentek és felkapták a fejüket, amikor azt hallották, hogy a világ azoké, akik teleszülik. De az is lehet, hogy szimplán egy természetes vágyról van szó. Pontosan nem lehet tudni, mert ez ügyben még nem készültek megbízható társadalmi kutatások. Mindenesetre a lényeg, hogy a mai fiatalok nagyon is vágynak porontyokra. Ráadásul nekem úgy tűnik, a pasikat legalább annyira izgatja az utódnemzés, mint a nőket, ha nem jobban. Így aztán sok ifjú polgártárs nem hajlandó olyan kockázatokat vállalni, amelyek hátráltathatják a családalapításban – és bővítésben. Nem engedik például, hogy megszúrják őket. (Aki jót akar a másiknak, az nem szurkálja, hanem megöleli, rámosolyog vagy ilyesmi, nem?) Végtére is a védettség belülről fakad, illetve a dolgoknak először fejben kell eldőlniük, hogy aztán igazából is eldőlhessenek. A mai fiatalok nem hisznek semmiféle természeti meg természetfeletti erőben, meggyőződésük, hogy a sorsukat ők irányítják. Sőt ennek a szemléletnek valójában minden korosztályban akadnak hívei. Ez a szintű óvatosság, tudatosság és magabiztosság pedig minden kétséget kizáróan az érintettek előnyére válik.

Nos a fentiek alapján azt gondolom, hogy aggodalomra igazán semmi ok. A posztmodern ember észhez tért, és végre életre kelti az elavultnak hitt, ám mégis időtálló, valódi értékeket. Én ebben hiszek, mert ezt látom, nem vagyok hát hajlandó bedőlni az emberiséget és a világot sárba tipró, kifejezetten ártó meséknek.

 

photo-1506869640319-fe1a24fd76dc_1.jpg

 

kép: unsplash.com/ Chang Duong

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr3316514994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momolla 2021.04.28. 13:35:09

Valójában ahogy én észrevettem, az emberek nem sokat változtak. Akik szociálisak voltak, azok is maradtak, akik pedig eddig is szerettek a négy fal között élni, azok maximum egy kirándulással lejáratják a bezártság elleni ellentámadást. Az aktivitás már más kérdés. Valóban aktívabbak lettünk, de az általunk kényelmes szociális szinten. Az első kategória például elkezdett közösen sportolni, önkénteskedni, több munkát vállalni, közösségi hobbykat üzni stb. Az utóbbik inkább a ház körül tevékenykednek, selflearning-elnek és egyéni hobbykat keresnek. És ez normális is szerintem.
Nem tudom te hogy vagy vele, én örülök, ha valaki rávilágít a helyesírási hibáimra. Csak egy apróság:
"illetve a dolgoknak először fejeben (fejben) kell eldőlniük"
Köszönöm az írást, teljes mértékben egyetértek veled.

Imre Bea 2021.04.28. 19:13:35

@Momolla: én is örülök, ha jelzik a hibáimat, úgyhogy köszönöm :) Azzal nincs is baj, hogy próbáljuk lekötni az időnket, meg a járványhelyzet és bezártság okozta frusztrációnkat oldani, csak közben meg mégis annyira meg kell(ene) gondolni, hogy mit csinálunk, hova megyünk, hány emberrel találkozunk. Ez persze nagyon nehéz, de azt látom sajnos, hogy sokan a legkisebb figyelmességet és felelősséget sem akarják vállalni.
süti beállítások módosítása