Sok(k) hír
2016. július 18. írta: Imre Bea

Sok(k) hír

Nem normális, hogy ilyen hirtelen jön. A lehűlés. Durván fúj a szél és fázom, panaszkodom az időnek. De hát mi a francot akarsz? Kérdezhetné az joggal, mert tegnap még az volt a bajom, hogy megsülök. Lehet, meg is kérdezi, de én épp nagyon didergek, s nem hallom. Ezt nem, csak azt. De attól a szó is belém fagy.

Nem úgy volt, hogy a kiváltságosok nem halnak meg? (Mindenkinek vannak kiváltságosai, mindenki valakinek a kiváltságosa, s ő sok mindenkinek a kiváltságosa).

De hát mi a francot képzelsz? Hallom tisztán a halált, mert közben a lehűlés jéghideggé hűlt, s a jéghidegben valahogy minden kikristályosodik, már nincs homály, nincs többé köd, éles határvonalak bökik ki a szemem. Határvonalak életek és halálok között. S ha kibökik a szemem, akkor sem lehet mentségem, kifogásom, hogy nem látom tisztán, nem fogom fel, mi történik. Pedig nem akarom felfogni.

Nincsenek kiváltságosok! Röhög fel a halál. Nem látod? Kérdi ingerülten (görcsös bizonyítási vágy, hogy neki van igaza?), aztán Nizza, majd Ankara és Isztambul felé fordítja a fejem, pedig még fel sem ocsúdtam az Esterházyból. Fel is nevetek majdnem, hogy hiszen belőle sosem fogok felocsúdni, mert tulajdonképpen nem is akarok.

 

Untitled-design-compressor

 

Persze nem nevetek, fagytól merev ajkam hosszú időre összetapad. Viszont megpillantom a halál ujját, azt, amelyikkel határozottan a dél-nyugati, majd dél-keleti irányba mutat, érdes, akaratos, sokat élt (!) ujj. (Nem jövök rá, hogy direkt villantja-e meg előttem, hogy rám ijesszen, vagy csupán véletlenül látom meg azt, amit nagyon nem kéne, nem szabadna meglátnom?) Aztán a többi, ökölbe szorított ujja is kezd kiegyenesedni, már az egész tenyerét látom, fekete, vékonyszálú háló feszül rá, váj bele a húsába, követni kezdem az egyik földdel teli ránc vonalát. Félnem kellene talán (hiszen túl közel van…), de ebben a jéghidegben az sem megy, ilyenkor összerezzenni sem lehet olyan egyszerűen. Helyette düh és kíváncsiság kavarog bennem. Vajon mióta lehet ott az a ránc? És mióta van tele földdel?

Mosom kezeimet! Szólal meg, mielőtt én megszólalhatnék.

Mosod a francokat! Nem mosod, láttam! Kezd túl sok lenni a 24 órára jutó rendkívüli hírek száma! Törne fel belőlem, ha nem lennének még mindig belém fagyva a szavak, de egyre többen sorakoznak odabent, fagyos, mozdulatlan állapotban.

Persze a halálnak nyilván akad egy hiperextra röntgen kütyüje, amellyel képes átvilágítani, s így a gyülekező szavak, gondolatok is lelepleződnek előtte.

Reagál is, pedig nem kérem rá (nem akarom hallani, amit mond?): sem a terrortámadásról, sem a puccskísérletről nem ő tehet, ezeket mi emberek idéztük elő, mi több, az Esterházy hasnyálmirigyének rákjához, s annak állapotához sem volt soha köze.

Ő akkor jön, amikor hívják, és hát most éppen sokat hívták…

A fene essen bele, hát én tanítsam meg a halált arra, hogy nem kell mindig szót fogadni? S különben is, ki a szar hívta az Esterházyhoz, Nizzába, Törökországba meg egyáltalán bárhova, ahol ártatlan életek szűnnek meg csak úgy, egyik pillanatról a másikra?

Ő nem tudja, csak a hangot hallja, s ha a hang hívja, akkor jön.

Milyen egyszerű szabályok alapján működik ez a halál…  Vajon van sejtése arról, milyen az, amikor az ember fejében kb. 1000 féle hang zúg, mindegyik másképp, és mindegyik mást mond? Ha mond, mert van, amelyik éppen üvölt? S van, amelyik némasága az óriási hangzavarnál is fülsüketítőbb?

Kérdeznék még a haláltól. Érdekelne például a tenyerén látott ráncok története, érdekelne az erőteljes földszag, amit a közelében érzek. Meg hogy miért földes a keze, miért nem mossa (mert nem mossa, láttam, akármit is mond ő)? Érdekelne, hogy vajon meddig terjed az én felelősségem? És mit lehet (ha lehet) tenni, hogy az emberi frusztráció, a hatalomvágy, a szeretethiány (mert ez az alapja az egésznek…) ne öltsön akkora méreteket, ne legyenek egyre durvább, elviselhetetlenebb, és a pusztulás felé haladó következményei? És azért mit lehet tenni, hogy a ráknak meg egyéb betegségnek ne legyen egyre több áldozata? És mit lehet egyáltalán tenni a halál ellen?

Persze tudom, hogy a halál túl egyszerűen működik ahhoz, hogy ilyesmikről csevegjek vele. Meg amúgy sem válaszolna. Ezekre biztos nem, pedig eddig járt a szája rendesen. Mostanra viszont elnémult, és már a közelségét sem érzem. Lehet, hogy ezekbe a napokba ő is belefáradt?

Kinyitom az ablakot, beleszívok a levegőbe, érzem az eső által fellazított föld illatát. Már épp kezdek megnyugodni, amikor eszembe jut: lehet, hogy a halál túrt bele, és az eső csak azért van, hogy moshassa a kezeit.

 

rain-compressor

 

képek forrása: unsplash.com, pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr8716323476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása