Jónak lenni
2019. július 18. írta: Imre Bea

Jónak lenni

Talán szükséges egy bizonyos – eléggé magas – fokú érettség ahhoz, hogy az ember szembeálljon a tükörrel, mélyen belenézzen a saját szemébe, és azt mondja: jó akarok lenni!

Ez a szint rég túl van már a gyerekkorból megmaradt gyermeteg jónak kell lennem, hogy elfogadjanak és szeressenek beidegződésen, és jóval túl az előbbivel történő lázadó, dacos szembeforduláson.

Ezen a szinten az ember már nem a mások által szájába rágott megfogalmazással/megfogalmazásokkal definiálja a t és a jóságot, hanem a saját érzésvilágából és önálló gondolataiból összeállt tartalommal ruházza fel ezeket a szavakat.

Amikor az ember szembenéz önmagával, és hangosan ki meri mondani ezt a vágyát, jól tudja, hogy ez nemsokára meg is fog valósulni. Tudja, hiszen már nem egy ideológiai és szenteskedő értelmű jó vagyok állapot a célja, az elérni kívánt állapot ennél sokkal természetesebb és gyakorlatiasabb. Olyan, amelynek eléréséhez nem kell rettegve és szorongva megmerevedni, hanem amely viszonylag könnyedén beilleszthető az életbe. Ebben a jó vagyok állapotban pedig szabadon portyázhat a leginkább én: önazonosan, gátlások nélkül – de nem gátlástalanul –, nem feszengve azon, hogy ugyan mit szólnak hozzá mások. Ez a leginkább én immár nem a legsötétebb démonokkal parolázik, és nem mímel mosolyt álszentek kedvéért, hanem képes például őszintén belenevetni a világba, illetve igazán figyelni másokra.

Természetes folyamat ez, amely során az ember összhangba kerül legbelsőbb énjével, és amely során párologni kezd az addig felgyűlt tömény harag és düh, ami eléggé sok bonyodalmat, gonoszságot, rosszindulatot, kárt szült. Ezen a szinten persze az ember azzal is tisztában van, hogy attól, hogy igazán jó, még nem válik sem makulátlanná, sem szentté, ember marad továbbra is, esendő és hibákat halmozó ember.

 

 

kép: unsplash.com, Frank McKenna

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr2616324018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása