Erőseké a világ
2018. május 22. írta: Imre Bea

Erőseké a világ

Nem tudok mindig erős lenni. Nincs hozzá erőm. Talán nem is baj, próbálom magam nyugtatni olyankor, amikor épp elhagyott az erőm. Talán nem is baj, hiszen az ember nem betonból - vagy egyéb időtálló, kőkemény anyagból - van, hanem… emberből. 

Az emberi anyag pedig eléggé összetett és kiismerhetetlen. És érzékeny. És törékeny. Külső és belső tényezők alakítják folyamatosan, amelyek hatására erőssége is állandóan változik.

Az ember nem rendíthetetlen. A lélek, az erősnek vélt vagy valóban erős lélek pillanatok alatt törik össze, s hosszú folyamat eredményeként válik ismét stabillá.

 

 

Próbálom hát magamat nyugtatni: nem baj, ha nem vagyok mindig erős. Mégsem vagyok nyugodt, mert manapság mindig erősnek kell lenni. Kortól, nemtől, mindentől függetlenül. Mindig és mindenkinek erősnek kellene lennie. Ezt sugallja a világ és erre ösztönöz egy belső hang is. Krízishelyzetekben, a legmélyebb mélyponton, bedugott fülekkel, zárt ajtók mögött is azt hallom, hogy „Légy erős!”. Vagy ami még jobb: „Erősnek kell lenned!” Mert aki nem erős, az gyenge. A gyengéket pedig legyőzik. A gyengéket eltiporják. A gyengék támaszra szorulnak. De akad-e annyi erő az erősekben, hogy a gyengék támaszai legyenek? Vagy ilyesmire manapság nincs idő? Manapság nincs szükség a leggyengébb láncszemekre?

Élni akarsz? Érvényesülni akarsz? Hát akkor ne légy gyenge! Akkor erősítsd az erősek táborát!

 

 

Amúgy mit jelent az, hogy erős? És mi a gyenge? Ki számít erősnek, és ki gyengének? Banális kérdések? Na de mi a válasz rájuk?

Az-e az erős, aki megfelelően teljesít?
Az-e az erős, aki tökéletesnek hiszi magát vagy a tökéletességre törekszik?
Az-e az erős, aki - létező vagy nem létező - erejét fitogtatja?
Az-e az erős, aki legyőz másokat?
Az-e az erős, aki sohasem sír?
Az-e az erős, aki közönyössé válik a világra?
Az-e az erős, aki mindenre igent mond?
Az-e az erős, aki kihasználja más gyengeségét?
És az erős-e az, aki erősnek látszik és/vagy rejtegeti a gyengeségét?
És aki erős, az bátor is? Aki pedig gyenge, az gyáva?
És mennyire kell erősnek lenni a gyengeség felvállalásához?
És aki nem erős, az egyértelműen gyenge?
És tudják-e az erősek és a gyengék, hogy fordulhat a kocka?

Bárhogy is van, én nem tudok mindig erős lenni. Sőt: sokszor  vagyok gyenge, túlságosan sokszor. De vágyom arra, hogy erősebb legyek. Nem úgy, hogy a világ divat-erősség versenyképes szintjét elérjem, hanem úgy, hogy önmagam erősebb és stabilabb kiadásává váljak.

 

 

képek: pexels.com, unsplash.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr3716323836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása