A nyomodban vagyok!
2020. november 12. írta: Imre Bea

A nyomodban vagyok!

David Grossman izraeli író Futni valakivel című könyve (eredeti megjelenés: 2000) egy hihetetlenül izgalmas fejlődésregény. A kulturálisan sokszínű, éjjel-nappal pezsgő, különc figurákkal teli Jeruzsálemben játszódik, két főszereplője pedig Tamar és Aszaf. A két tinédzser ugyan nem ismeri egymást, de a várost járva néhány hetes eltéréssel egészen hasonló kalandokkal és kihívásokkal szembesül. Tamar egy bonyolult és veszélyes tervet igyekszik megvalósítani, Aszafot pedig egy furcsa feladattal bízzák meg a Városházán, ahol a nyári szünidőben dolgozik. A lányon a kezdeti elszántságot követően egyre gyakrabban lesz úrrá a bizonytalanság és a félelem, a fiú viszont kezdeti érdektelensége és határozatlansága után egyre kíváncsibbá válik, és immár inkább tekinti küldetésnek, mint nyűgnek a rábízott feladatot. A két fiatal sokban különbözik egymástól: az egyik szétzilált, rideg hangulatú, a másik meleg, stabil, biztonságot nyújtó családi háttérrel rendelkezik; az egyik folyton vibráló, érzékeny művész, a másik higgadt és józan eszű. És mégis: mindketten egészen hasonló dolgokon mentek, illetve mennek keresztül, egészen hasonlóak a félelmeik, a kételyeik, az érzéseik, a világról alkotott gondolataik. Mindezek mellett mindketten szeretnének rábukkanni néhány dologra: válaszokra, számukra fontos személyekre és persze a világban betöltött helyükre. Grossman csodálatosan és különlegesen ír mindkettőjük ifjú, háborgó és zavaros lelkivilágáról.

"Mondhatnád, hogy sznob vagyok. De az az igazság, hogy a nyomorult lelkem az oka az egésznek. Mit gondolsz, én nem szeretnék oldottan csevegni az emberekkel? Csak hát képtelen vagyok rá. Egyszerűen ilyen vagyok. Ez tény. A lelkemből biztos hiányzik egy bizonyos illeszkedő rész. Mintha a Lego-készletből elveszett volna egy darab. Előbb-utóbb minden szétesik körülöttem. Visszakerülök a nullpontra. Se család, se barátok. Nem marad semmim."

De vajon sikerül megvalósítaniuk mindazt, amibe belevágtak, valamint rálelnek-e arra, amit kutatnak? Egyáltalán mi köze van Tamarnak és Aszafnak egymáshoz? Na és Dinka kutyusnak mi köze van ennek az egészhez?

A Futni valakivel az a fajta könyv, amely képes belerántani a „csak még egy oldalt” csapdába. Az olvasó eleinte csupán annyit érzékel, hogy valami egészen izgalmas dologba csöppent, de hogy konkrétan mibe is, az szépen lassan bontakozik ki, számtalan váratlan fordulat közepette. Egyszerre lélektani mű és kalandregény, amely egyaránt szórakoztat és gondolkodtat, és ami talán jelenleg a legfontosabb: teljesen leköti az olvasó figyelmét.

 

sander-crombach-CqO5-lq-xR0-unsplash-min-600x400.jpg Jeruzsálem

 

kép: unsplash.com/ Sander Crombach

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr8516324130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása