Érted vagyok, nem ellened!
2022. november 10. írta: Imre Bea

Érted vagyok, nem ellened!

Emil arra jutott, hogy az emberek bizony empatikusak. Ezen ő maga is meglepődött, hiszen sokáig, nagyon sokáig az volt a meggyőződése, hogy az empátia eléggé trendi téma, azonban a valósághoz semmi köze.

Az utóbbi időkben viszont feltűnt neki, hogy az emberek egyre inkább szóvá teszik, ha valaki (bárki) nem úgy gondolkodik, viselkedik, él, húzza le a vécét, stb., mint ők. Sőt, töredelmesen bevallotta magának, hogy ő is így van ezzel. Egyre inkább. Tűnődni kezdett, hogy vajon mi lehet ennek az oka. Aztán rájött. Minél vehemensebb a szóvátétel, annál erősebb az empátia. Illetve leginkább fordítva. Hogy miért is?  Hiszen teljesen logikus: ilyen esetekben az emberek rögtön felismerik, hogy a másik szűklátókörűsége, poros gondolkodása miatt beszél vagy cselekszik botorságokat (hát mi más miatt?). Ez őket, együttérző polgártársakat, rendkívül felzaklatja. Azonnal aggódni kezdenek a másikért, aki igenis támogatásra szorul, mivel helytelen megnyilvánulásával árt magának, a szeretteinek, a környezetének. Mindemellett a jelen hőseinek szeme előtt megjelenik a jövő társadalma, tele merev, begyöpösödött attitűdű emberrel, amit természetesen nem hagyhatnak.

Hát ezért a haragos, szenvedélyes, néha arrogáns, sőt erőszakos szóvátétel. Az emberek arra vágynak, hogy a másikban tudatosuljon, hozzáállása téves, amin sürgősen változtatnia kell. Van olyan, aki egészen bőbeszédű a szóvátétel során, ám akad olyan is, aki mindenféle indoklás nélkül csupán rövid mondatokat vág a másik fejéhez. Mindenekelőtt a hülye vagy professzionális fokozatait. Ilyenkor az a cél, hogy a másik keményen törje a fejét azon, hogy miben is hibázott. Elvégre az edukáció roppant fontos.

Az emberek remélik, hogy erőfeszítésük eredményesen zárul, és a másik helyes útra tér: nyitott, sokoldalú, haladó szellemiségű polgárrá fejlődik. Ha ez mégsem következik be, természetesen a következő alkalommal még erélyesebben lépnek fel.

Emil arra gondolt, hogy ez szép, igazán szép, meg hogy szerencsére a jövő társadalma tele lesz empatikus, intelligens emberrel.

 

communication-1082656_960_720_1.jpg

 

kép: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr1317975110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása