A negatív egoizmusról
2017. augusztus 07. írta: Imre Bea

A negatív egoizmusról

Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy az emberek borzasztóan énközpontúak. Igen, azok vagyunk, méghozzá nagyon durván. Nem arról beszélek, hogy mennyire önző tud lenni az ember (persze tud), hanem arról, hogy mennyire negatív egoista (én nevezem így): meg van győződve arról, hogy mások kizárólag azért tesznek bizonyos dolgokat (vagy akár mindent), hogy őt bosszantsák. Például (valós példák és megjegyzések):

  • Azért olvas valaki a buszon HVG-t, hogy megmutassa utastársainak: ő értelmiségi a javából. Nem, nem azért, mert esetleg pont érdekli egy cikk. Ennyire naiv feltételezést…
  • Azért pakolja tele valaki egy jól frekventált környék kis Tesco-jában a bevásárlókocsiját, hogy kibökje a többiek szemét: ő megteheti, hogy itt intézi a nagybevásárlást, ahol jóval drágább minden, mint máshol. Nem, nem azért, mert nincs ideje elugrani máshova, mert ez a közelében van és praktikus. Esetleg valóban belefér az anyagi keretbe a dolog, de pont leszarja, hogy mi a retkes francot gondol a sorban utána álló.
  • Azért végzi valaki a Margitszigeten a járdához meglehetősen közeli füves részen a tornagyakorlatait, hogy kérkedjen. Hogy ő milyen szorgalmas és milyen csodás a teste! Hát mi a fenéért nem tud beljebb menni valahova, ahol nincs annyira szem előtt? Mit képzel az ilyen magáról? Hogy esetleg pont jól érzi magát ott, ahol van, és leginkább az edzésre koncentrál, nem a járókelőkre? Nem. Kizárt dolog.
  • Azért nem használható a bevásárlóközpont mosdója, mert ki kell cseszni az oda betérni vágyókkal. Mert ebben az országban már pisilni meg szarni sem lehet csak úgy! Ja, az csak kamu, hogy műszaki okok miatt. Ezek ezt élvezik. Hogy szívathatják az embert. Hát ne legyen már annyira pofátlanul jó dolga annak, akinek egy bevásárlóközpontban akad intéznivalója! Neadjisten éppen shoppingol!
  • Azért fékez le hirtelen és durván a busz sofőrje a nagy forgalomban, hogy kibasszon az utasokkal és jót röhögjön, ha valaki eltanyál. Nem, dehogy azért, mert így megakadályozza azt, hogy valami nagyobb baj történjen. Hogy is lehet ilyen jóhiszeműen gondolkodni…

Nem, ezek kizárólag azért teszik mindezt, hogy másokat zaklassanak, háborgassanak és piszkáljanak. Hát mi másért? Most komolyan, hogyan lehet ilyen körülmények között normálisan élni? És még csodálkoznak, hogy mennyire stresszes manapság az ember! Hallatlan. Sokan ahelyett, hogy a saját dolgukkal foglalkoznának, mások kedélyének felborzolásával ütik el az idejüket. Pedig már lassan nem lehet azokat a szerencsétlen kedélyeket tovább borzolni. Hogy ez káros, negatív egoizmus? Már hogy lenne az? Hiszen az ember tenné a dolgát, erre egyesek (meglehetősen sokan) folyton csesztetik meg borsot törnek az orra alá!

 

negatív egoizmus

Ezek is csak azért érzik jól magukat, hogy az embert bosszantsák!

 

képek: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr616323684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aludttej aludttej 2017.09.28. 21:34:35

Hát..., ez a második írásod amit olvastam.Van baj a fejemben rendesen. Azért köszi!:)

Konok Lili 2017.09.29. 08:43:34

Az akad bőven az én fejemben is :)
süti beállítások módosítása