Félnótás Fél hét
2018. január 25. írta: Imre Bea

Félnótás Fél hét

Cserna-Szabó András Fél hét című novelláskötetét (vagy a fene tudja, mijét) csakis akkor olvasd el, ha az alábbi 13+1 pontból  egyet kipipálhatsz. Máskülönben nem ajánlom.

 

Fél hét

 

  • Bírod a lökött, pihent, élénk fantáziájú írókat, valamint nem vagy sértődékeny meg érzékeny. Tehát nem háborodsz fel azon, hogy Cserna-Szabó pofátlan módon megszólít téged. Ráadásul giccses, csöpögős- romantikus lelkivilágú olvasónak néz.

„Önöknek teljesen igaza van. Nem azért olvasnak, hogy valami nyikhaj leszemetezze Önöket. Arra ott van a feleségük, férjük, gyerekük, kutyájuk. Maguk történetet akarnak. Hogy történjen végre valami. Legalább a novellában, ha már Önökkel nem. Szerelem például. Arra nagyon rá vannak zizzenve!”

  • Együtt tudsz érezni egy novellával, amely valójában nem is akar novella lenni. Hanem leginkább francia film szeretne lenni. „Hiába, francia filmmé nem lehet válni. Annak születni kell.”
  • Aludni sem tudsz, annyira izgat, hogy miről diskurálhat egymással a halál meg az élet.
  • Szereted a kretén, ám vicces scifi-ket. Nem, nem is kell szeretned a scifi-ket, én például nem vagyok annyira oda értük. Viszont a kretén és vicces dolgokért igen. Szóval scifi és/vagy kretén és vicces dolgok.
  • Nem öltél még sárkányt. Mert ha öltél, akkor nagyon meg fogsz rémülni, már amennyiben elolvasod a könyvet. Különösen akkor, amikor tudatosul benned, hogy - te még - a Földön élsz.
  • Meg akarod ismerni az Anti-Halál Szolgáltató Betéti Társaság felívelésének komplett történetét.
  • Teljes mértékben egyetértesz azzal, hogy a pandához való jogot bele kellene foglalni az Alkotmányba.
  • Tudni akarod, hogy mi a következménye egy csók kihagyásának, ami - mármint egy csók - tulajdonképpen „földi mértékkel mérve smafu”.
  • Érdekel, hogy ugyan miért fekszik egy akasztott ember a fürdőkádban.
  • A sok-sok kamu és mellébeszélés után végre valóban meg akarod ismerni nagy nemzeti hőseinket - Melankó Lia (Mákkirálynő), Küklopszhasú, Legyek Frigyes, Csend János, Cupák Eduárd, Sonka Béla (Pandász), Dimó nagyapó, Karikás Bandi, Szabó Lali, dr. Skála Kópé, Korog Ernő, stb. -,  valamint megindító és szívszorító sorsukat.
  • Égsz a vágytól, hogy megtudd, mit művel egy szobában Erasmus, Paracelsus és Luther Márton, ráadásul még az elbeszélő is beletrollkodik a dologba.
  • Igazán elmélyült és spirituális vagy, vagy jó úton haladsz afelé, hogy igazán elmélyültté és spirituálissá válj: ebben ez a könyv garantáltan segíteni fog. Hiszen a következő (és sok hasonló) értékes gondolatokkal járul hozzá személyiséged fejlődéséhez.

„Igazi szerelem csak kétféleképpen végződhet. Mindkettő rettenetes. Házasság vagy halál. Talán még az utóbbi elviselhetőbb.”

A Tejút egy tartály. Gigantikus spermatartály.” „… a világ egyszer megöregszik. De semmi baj! Mert a Mindenható gondol velünk. Fogja a Tejutat. Érti, hát a tartályt! És ránk borítja tartalmát. Ettől aztán minden megfiatalodik. Világra világ.”

"Második alaptétel: Mindig csinálj valamit! Szambázz, kúrj, igyál, csocsózz, foglald el magad, végső esetben a munka is megteszi... Aki ugyanis csinál valamit, elfoglalja magát, annak nincs ideje a halállal foglalkozni."

„ Tűrni kell, tűrni, tűrni, gondolta magában baszás közben ez a Legyek Frigyes, és igaza volt, annyi szent.”

  • Nem riadsz vissza attól, hogy ömlik a vér, és attól, hogy az író és a szereplői is bő lére eresztik a káromkodást. Valamint nem vagy prűd.
  • Te magad is kellőképpen pihent vagy. Ha esetleg ebben nem vagy biztos, de mégis elolvasnád a Fél hét című kötetet, akkor javaslom valamilyen enyhe tudatmódosító szer kis mennyiségű fogyasztását. Az enyhe és a kis mennyiség fontos információk, ugyanis a könyv olvasása a hatást mindenképp erősíteni fogja.

 

Fél hét Cserna-Szabó András

 

Cserna-Szabó Szíved helyén épül már a halálcsillag című regényéről szóló bejegyzés itt olvasható.

 

képek: saját, alsó: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr1016323778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása