Különös terapeuta különös páciensekkel
2021. február 18. írta: Imre Bea

Különös terapeuta különös páciensekkel

Meg nem valósuló időpontok toporognak a világhíres terapeuta rendelőjének várótermében. Egészen véletlenszerű okból kifolyólag történik ez: abból, hogy a világhíres terapeuta véletlenül pont a meg nem valósuló időpontok lelki gyógyulására szakosodott.

Talán már ő maga sem tudná megmondani, hogy miért épp ezt a szakterületet választotta, arra viszont tisztán emlékszik, hogy valamikor régen, ifjúkorában, a kuncsafthiány - ó pardon, pácienshiány! - miatti kétségbeesésében ő is segítséghez fordult. Idősebb, tapasztaltabb, szakmailag kiváló kollégája azonban csupán annyit tudott hozzáfűzni a helyzetéhez, hogy elégedjen meg azzal, ami van. Azaz azzal a néhány pácienssel.

A meg nem valósuló időpontok lelki gyógyulására szakosodott terapeutát ez nem kifejezetten nyugtatta meg, de semmiképp sem akarta feladni a hivatását (ő maga fogalmaz így a munkájával kapcsolatban).  Éveken át tengődött, kilátástalanságtól és reménytelenségtől gyötörve, a pácienshiány okozta temérdek szabadidejét pedig olvasással, tanulással és a világ figyelésével töltötte. Kezdetben fel sem tűnt neki, hogy lassan gyarapodó páciensköre leginkább a meg nem valósuló időpontokból áll: olyanokból, akiket más tapasztaltabb kollégái elutasítottak és/vagy nem vettek komolyan.

Akkor vette észre, hogy fordult a kocka, amikor egy lehangolt meg nem valósuló időpont sírva kért tőle időpontot, neki pedig hosszasan kellett keresgélnie a naptárában, hogy be tudja őt valahova suvasztani. Tisztán emlékszik arra, hogy majdnem elnevette magát, hiszen hajszál híján újabb potenciális páciens bukkant fel a közelében, és ráadásul épp ő, a terapeuta generálta ezt a helyzetet. Aztán gyorsan összeszedte magát, elvégre annyi küzdelem és szenvedés után nem veheti félvállról a hivatását! Így hát a lehangolt meg nem valósuló időpont időpontja megvalósult, mint ahogy számos társáé is. Előbb vagy utóbb.

 

Megvalósult vagy meg nem valósult időpont eredménye?

 Minden hozzáforduló páciensnek megvan a maga egyedi története. Legkönnyebb dolga a hivatalos és adminisztratív ügyekkel kapcsolatban meg nem valósuló időpontokkal van. Ők eléggé dühösek, néha tombolnak és folyton szidják az érintetteket, ám a terapeutának többnyire sikerül őket meggyőznie arról, hogy egyszer mindenképp megvalósulnak, amennyiben az érintettek is úgy akarják.

A legnagyobb kihívást a magánéleti pácienskör jelenti. Azok a meg nem valósuló időpontok a legelkeseredettebbek, amelyek egymás számára nagyon különleges embereket érintenek. Sokszor csak ülnek görnyedten, sápadtan, félholtan, felfoghatatlan önbizalomhiánnyal a kényelmes kanapén, és potyognak a könnyeik. Valahol mélyen tudják, hogy joguk van élni, hogy fontos küldetésük van, mégis úgy érzik, hogy magányosak, hogy teljesen feleslegesek.

Állandóan halogatnak! Elutasítanak! Nem felelek meg nekik! Nem érnek rá! Nincs idejük! Más dolguk van! Megfeledkeznek rólam! Nem érnek oda, mert… Mindig van egy mert! Engem soha nem is említettek egymásnak, csak a gondolatukban születtem meg...

Ilyeneket mondanak, a terapeuta meg hallgatja, figyeli és maximálisan érti őket, és néha nagyon nehezen tud megszólalni. Különösen akkor, amikor a pácienseinek nem is saját kilátástalan létezésük, illetve gazdáik ostobasága, gyávasága, könnyelműsége, nemtörődömsége, felelőtlensége fáj a legjobban, hanem az, hogy ezek az emberek egyszer nagyon fognak gyötrődni a meg nem valósult időpontjaik miatt.

A terapeuta olyankor legszívesebben az érintetteket venné elő, és nem, nem beszélgetne velük, hanem – kifejezetten terápiás jelleggel - jól seggbe rúgná őket.

Akadnak olyan súlyos esetei, akiken, bár minden tőle telhetőt megtesz értük, nem tud segíteni. Elsősorban azokért a meg nem valósuló időpontokért szorul össze a szíve, amelyek biztosan nem fognak megvalósulni (tehát ők gyakorlatilag már meg nem valósult időpontok), mivel legalább az egyik érintett nem él. Az ő esetükben az empátia mellett egy jól eltalált gyógyszeres kúra és/vagy nyugodt, csendes, embermentes környezetben való hosszas tartózkodás hozhat enyhülést.

A meg nem valósuló időpontok lelki gyógyulására specializálódott terapeuta pillanatok alatt népszerűvé, majd híressé vált. Idősebb, szakmailag kiváló kollégája, akihez annak idején kezelésre járt, tüstént fel is hívta: nagyon büszke volt arra, hogy nagyban hozzájárult ezekhez a sikerekhez. Én mentettelek meg a végső hanyatlástól!

A világhíres terapeutát tévéműsorokba, interjúkra hívják, szakmai cikkeiért kapkodnak, előadásokra invitálják világszerte. Ő pedig mindenhol elmondja, hogy a világ meg az ő szénája között az a különbség, hogy az övé nagyon jól áll, a világé viszont ritka szarul…

 

 

képek: unsplash.com, felső: Sara Kurfess, alsó: Sasha Freemind

A bejegyzés trackback címe:

https://paravan.blog.hu/api/trackback/id/tr9816323922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása